Popularitet Namn Pris Datum

Ingo Maurer

Ingo Maurer

För den invigde så är Ingo Maurer samma sak som konst fast med funktion. Man kan verkligen häpna över några av hans mest kända lampkreationer och för många så blir en av hans lampor huvudattraktionen i vardagsrummet. Ingo Maurer står bakom fler än 150 olika system för belysning och det handlar inte bara om lampor för hemmet utan även om unika installationer för modevisningar, allmänna platser och monument. Platser där det är viktigt med en elegant och konstnärlig känsla tjänar stort på Ingos speciella lampor så det är inte ovanligt att se dessa i hotell, bibliotek, på kontor och givetvis i hem där man tänker lite extra på design och känsla.

En ljuspoet

Ingo Maurer har kallats för en ljuspoet tack vare de konstnärliga kreationer som han står bakom. Han föddes 1932 i Tyskland men då han var klar med sina grafiska studier i München så flyttade han år 1960 till USA där han arbetade som frilansdesigner i San Francisco och i New York. Han återvände 1963 till München där han grundade sin DESIGN M studio. Hans första lampa fick namnet Bulb och är en ikon inom modern lampdesign. Tillsammans med sin fru Dorothee Becker så fortsatte Ingo att utveckla lampor samt möbler som Uten Silo som är en häftig väggmöbel med fack för enkel förvaring som är konstnärlig.

Konst som en del av funktionen

Idag kan man finna många olika slags lampor som designats av Ingo Maurer och i hans kollektion så ingår det vackra taklampor gjorda av spännande material som till exempel japanskt rispapper. Bulb-lampan som designades 1966 är fortfarande mycket efterfrågad och därmed så förblir den en viktig del av hans moderna kollektion. Temat med glödlampan som form har även gett upphov till senare design som till exempel taklampan Johnny B. Butterfly som är en gigantisk glödlampa som pryds med handgjorda insekter där fjärilar givetvis ingår. Samtidigt som Ingo Maurers lampor är otroligt vackra och konstnärliga så är de mycket funktionella och ett smart val för den som vill ha elegant inredning som ger det ljus som krävs för olika rum.